Wij staan volledig achter onze kwaliteit

Interview

Wie Justin van der Neut – Jansens Overseas B.V.
Wie Jeroen Alkemade – Fred de Meulder bv
Waar Landelijk
Wat Sustainable Suppliers

Fred de Meulder bv en Jansens Overseas B.V. zijn twee van de eenentwintig exportbedrijven die deelnemen aan Sustainable Suppliers, het samenwerkingsverband waarbinnen de bollenexport werkt aan verduurzaming en aan het borgen van de hoge kwaliteit van Nederlandse bollen. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze exportbedrijven ongeveer 80% van de bollenexport (droogverkoop). Jeroen Alkemade (inkoop, logistiek en planning bij Fred de Meulder bv) en Justin van der Neut (kwaliteitsmanager, inkoop en verkoop Jansens Overseas B.V.) zijn vanuit hun functies actief betrokken bij Sustainable Suppliers. Jeroen: “De deelnemers aan Sustainable Suppliers hebben hun commitment afgegeven op de kwaliteit van de producten die ze verhandelen. We kopen bij voorkeur bollen in bij gecertificeerde producenten en we staan volledig achter onze kwaliteit.” Justin: “We zijn allemaal FSI-gecertificeerd, dat is een harde toelatingseis. Om ons certificaat te behouden moeten we ons jaarlijks verbeteren op bijvoorbeeld duurzaamheidsaspecten. Ons doel is dat we in 2030 alleen nog FSI-gecertificeerde bollen inkopen, dat lukt alleen als ook onze leveranciers (de kwekers) ook gecertificeerd zijn.”

Justin van der Neut

  • Jansens Overseas is een familiebedrijf dat gevestigd is in Noordwijkerhout en sinds 1964 bestaat. De eerste generatie Jansen startte als kweker maar stapte al snel over op de mondiale export van bloembollen voor de broeierij (snijbloemen en productie bollen-op-pot) en voor de inrichting van parken en pluktuinen. Aan die mondiale afzet dankt het bedrijf zijn naam. Anno 2025 staat de tweede generatie aan het roer van het bedrijf en de derde generatie staat in de startblokken. Naast de export van bollen is Jansens Overseas B.V. inmiddels ook gespecialiseerd in het verwerken van bollen in zogenaamde bol-op-pot concepten.

  • Justin (27 jaar) werkt sinds 2018 bij Jansens Overseas B.V. Hij startte als vakantiekracht en stroomde na zijn studie commerciële economie door naar een vast dienstverband.

    Hij is kwaliteitsmanager en verantwoordelijk voor de certificering van Jansens Overseas B.V. en de inkoop van alles wat met de verwerking van de bloembollen te maken heeft (potjes, verpakkingsmateriaal en dergelijke). Tevens is hij een opkomend accountmanager.

  • “Daar kan ik kort over zijn. Veredelaars, kwekers en exporteurs: we hebben elkaar keihard nodig om relevant en toekomstbestendig te blijven.”

  • “Ik kom niet uit een ‘bollennest’ maar ben heel blij dat ik – via vrienden – in deze sector terechtgekomen ben. Geen seizoen, geen week, geen dag is hier hetzelfde. We werken met natuurproducten die bovendien voor een groot deel buiten gekweekt wordt. Dus ieder seizoen is anders en we raken nooit uitgeleerd. Daar word ik blij van.”

Jeroen Alkemade

  • Bollenexporteur Fred de Meulder bv is gevestigd in Hillegom en Noordwijkerhout (kwekerij) en werd al in 1898 opgericht. Sinds die tijd exporteert het bedrijf bollen voor landscaping, droogverkoop (onder andere private labels) en de broeierij. Hoewel de catalogus van Fred de Meulder uit nagenoeg alle rassen bestaat, is het bedrijf gespecialiseerd in Dahlia’s. Ze hebben een kleine 500 Dahlia-soorten in de aanbieding en houden dat assortiment up-to-date door jaarlijks nieuwe soorten in te voeren. Bij de keuze voor de nieuwe soorten wordt onder meer naar de weerbaarheid (basisgezondheid) van de knollen gekeken, of zoals Jeroen zegt “We vernieuwen door een duurzaamheidsbril”. Sinds 2024 heeft Fred de Meulder naast een show-en proeftuin voor klanten ook een eigen biologische kwekerij.

  • Jeroen (33 jaar) is manager inkoop (voor met name Dahlia’s), accountmanager voor een grote klant en verantwoordelijk voor de certificering. Als het nodig is neemt hij ook andere operationele taken op zich. Voordat Jeroen bij Fred de Meulder startte werkte hij bij een ander bedrijf in de bloembollen en zes jaar bij een leasemaatschappij.

  • “Ik was onlangs bij het jaarlijkse Keukenhof Congres, die in het teken stond van innovatie en samenwerking. Keynote speaker Björn Kuipers (voormalige topscheidsrechter en eigenaar van een aantal supermarkten) vertelde daar een bijzonder inspirerend verhaal over hoe belangrijk de samenwerking is tussen een scheidsrechter en zijn grensrechters tijdens een voetbalwedstrijd. Zeker op topniveau waar onder druk in ‘split seconds’ beslissingen genomen worden die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Dat gaat alleen goed als je dezelfde doelen voor ogen hebt, vanuit dezelfde uitgangspunten werkt, elkaar vertrouwt en elkaar back-up geeft. Dat is in onze sector precies zo.

    Een kweker is niets zonder een exporteur en een exporteur kan niet zonder kwekers. Ik vind het goed dat de KAVB, Anthos en CNB (en andere belangrijke stakeholders) nu nog intensiever samen gaan werken aan concrete duurzaamheidsdoelen. We hebben elkaar hard nodig en we moeten elkaar helpen en aanmoedigen om te komen tot 100% certificering in de keten en om nog meer verduurzamingsstappen te zetten.”

  • “Ik heb hiervoor zes jaar bij een autoleasebedrijf gewerkt. Ik had daar een paar honderd collega’s: ieder van ons had zijn eigen taken en verantwoordelijkheden, zonder daar al te veel van af te wijken. Dat is in de bollenwereld echt heel anders, mede omdat we werken met een natuurproduct. Ik heb bij Fred de Meulder bv meerdere taken op meerdere afdelingen en daar gedij ik goed bij. Daarnaast, wie wordt er nou niet blij van bolbloemen?”

De leden van Sustainable Suppliers voelen zich verantwoordelijk voor de snelheid waarmee de volledige bollenketen certificeert en steken daar tijd en energie in.

Immers, de kwaliteit en de duurzaamheid van de bollen die exporteurs en bollenhandelaren verkopen, wordt voor het grootste deel bepaald tijdens de teelt. In die zin zijn bollenexporteurs afhankelijk van de performance en de certificering van de kwekers met wie ze zakendoen. Jeroen: “Juist daarom zijn we onder de vlag van Sustainable Suppliers gaan samenwerken. Het is voor ons, maar ook voor het hele bollenvak, van belang dat alle kwekers gecertificeerd zijn. Onze klanten vragen hier in toenemende mate om en ook wetgeving als de CSRD dwingt dit af.” Justin: “Als samenwerkende bollenexporteurs dragen we daarin hetzelfde verhaal uit naar kwekers: we benadrukken en onderbouwen het belang van certificering. Gelukkig ervaren we dat kwekers niet alleen extrinsiek gemotiveerd zijn om te verduurzamen, maar ook intrinsiek. Vooral voor de jongere generatie is verduurzaming en certificering geen vraag meer, maar een overtuiging en noodzaak.”

Voormalig topscheidsrechter Björn Kuipers zei op het Keukenhof Congres dat samenwerking tussen scheids- en grensrechters key is. Zeker op topniveau waar onder druk in ‘split seconds’ beslissingen genomen worden die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Dat gaat alleen goed als je dezelfde doelen voor ogen hebt, vanuit dezelfde uitgangspunten werkt, elkaar vertrouwt en elkaar back-up geeft. Dat is in onze sector precies zo.
— Jeroen Alkemade

De leden van Sustainable Suppliers voelen zich verantwoordelijk voor de snelheid waarmee de volledige bollenketen certificeert en steken daar tijd en energie in. Ze nemen bijvoorbeeld actief deel aan de werkgroepen die branchevereniging Royal Anthos opgestart heeft rondom FSI, zoals de werkgroep duurzame inkoop, CSRD, regie en beleid en monitoring. In die werkgroepen hebben naast handelaren ook kwekers zitting. Zo wordt er in gezamenlijkheid gewerkt aan allerlei onderwerpen waaronder een ‘routeplanning’ certificering.

Justin: “Het is aan ons om duidelijk te maken waaraan bollen moeten voldoen en welke eisen de klanten die vooroplopen aan ons stellen. Daarnaast zullen we goed moeten blijven luisteren naar de kwekers: waar lopen zij tegenaan, welke ontwikkelingen zijn er, wat is wel haalbaar en wat niet en hoe kunnen wij onze werkprocessen beter aansluiten op die van kwekers. We kunnen daarin veel van elkaar leren.” Jeroen vult aan: “Wij zijn als bollenexporteur onder meer gespecialiseerd in de Dahlia-verkoop. Om onze marktpositie te verstevigen hebben we sinds 2024 ook een eigen kwekerij waar we nieuwe soorten testen op onder meer weerbaarheid en bloeiwaarde. Naast de kwekerij hebben we ook een showtuin voor onze klanten. Sinds we zelf knollen telen, begrijpen we nog beter voor welke uitdagingen kwekers staan. We leren ontzettend veel en kunnen zo beter met ze meedenken over de weg naar certificering. We zullen het samen moeten doen.”

“Ons doel is dat we in 2030 alleen nog FSI-gecertificeerde bollen inkopen, dat lukt alleen als ook onze leveranciers (de kwekers) ook gecertificeerd zijn.”

— Justin van der Neut

  • Net zoals de samenwerking met kwekers is voor de leden van de Sustainable Suppliers ook de samenwerking met hun klanten van belang om te kunnen verduurzamen. Justin: “De diversiteit aan klanten is enorm groot. Er zijn klanten die hoge eisen stellen aan duurzaamheid, transparantie en sociaal ondernemerschap. Om aan hen te kunnen leveren zijn traceerbaarheid en certificering vereisten. Een aantal van die klanten werkt met een zwarte lijst voor gewasbescherming, maar er zijn ook klanten die nergens om vragen. De leden van Sustainable Suppliers maken daar geen onderscheid in. We willen er nu al klaar voor zijn.”

  • In de dynamische bollenwereld waar geen oogstjaar hetzelfde is, wordt uiteindelijk in de hectiek van de dag bepaald welke bollen ingekocht worden door exporteurs. Justin: “Op voorhand kunnen we sturen door keuzes te maken in het assortiment dat we aanbieden. Daarin zijn weerbaarheid en certificering belangrijke keuzecriteria. Maar eerlijk is eerlijk, we komen allemaal wel eens voor het dilemma te staan dat onze klanten bollen bestellen die op dat moment alleen verkrijgbaar zijn bij een niet gecertificeerde kweker.” Jeroen: “Dat zijn voor ons hoofdpijndossiers: zeker als de klant per se dat soort wil hebben en er niet om geeft of de producent wel of niet gecertificeerd is. We hebben dan een lastige afweging te maken. Leveren of de deur openzetten voor een concurrent? Daarom trekken we er zo hard aan om het volledige bollenaanbod gecertificeerd te krijgen.”

  • Geen concessie in kwaliteit – zelfregulering door onafhankelijke kwaliteitscontrole

    Naast certificering is kwaliteit het belangrijkste inkoopcriteria voor de leden van Sustainable Suppliers. Justin: “Een van doelen van Sustainable Suppliers is de kwaliteit van de Nederlandse bollen hoog te houden. We werken samen met BQ-Support, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat jaarlijks steekproefsgewijs kwaliteitscontroles uitvoert. Ze kopen in diverse afzetlanden in Europa bollen in voor uitbloeiproeven. De bollen worden gescoord op soortechtheid, maat, bloei en kwaliteit.” De resultaten van de uitbloeiproeven worden aan de leden van Sustainable Suppliers individueel teruggekoppeld en als een gemiddelde aan de volledige groep. Los van dit jaarlijkse onafhankelijke onderzoek is de gehele bollenketen volledig transparant ingericht. Van alle bollen kan via het zogenaamde plantenpaspoort getraceerd worden waar en wanneer ze geteeld, verwerkt en gedistribueerd zijn. Daarnaast werkt Sustainable Suppliers aan de ontwikkeling van een Carbon footprint (in samenwerking met de WUR) en registreert iedere exporteur het percentage gecertificeerde (gekeurmerkte) bollen dat ze verhandelen. Justin: Ons doel is dat we in 2030 alleen nog FSI-gecertificeerde bollen inkopen.”

  • Verduurzaming in de eigen bedrijfsvoering - Kennisnetwerk

    De leden van Sustainable Suppliers werken individueel ook aan de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. Zonnepanelen, ledverlichting, wateropvang, meermalig fust, optimalisatie van de beladingsgraad transport en duurzame huisvesting voor internationale medewerkers zijn niet meer weg te denken. Justin: “Wij zijn nu bezig met proeven met composteerbare biologische potten en nemen deel aan Circulair Westom samen met andere bedrijven te werken aan het circulair maken van bijvoorbeeld verpakkingsstromen.”

    Jeroen vult aan: “Ik denk dat we best kunnen stellen dat de leden van Sustainable Suppliers iedere gelegenheid aangrijpen om te verduurzamen. Ons bedrijf verhuist binnenkort naar een nieuwe locatie, direct naast onze kwekerij. Deze nieuwbouw wordt voorzien van de nieuwste duurzame methodes en technieken en op onze kwekerij werken we op dit moment 100% biologisch.” In de stappen naar verduurzaming is Sustainable Suppliers, net als Regiocertificering en Fieldlab Bol aan de kwekerskant, een belangrijk kennisnetwerk voor de deelnemende exporteurs.

    Justin: “We hebben regelmatig kennis- en inspiratiebijeenkomsten en organiseren die bij voorkeur bij een van de bedrijven in combinatie met een rondleiding. Zo’n rondje bedrijf is altijd leerzaam.” “En loopt altijd uit” voegt Jeroen toe. “Het is te leuk en te interessant om over ons vak te praten en om te zien hoe andere bedrijven verduurzamingsvraagstukken oplossen.”

Samengevat

    • Alle leden van Sustainable Suppliers zijn FSI-gecertificeerd. Dat is een keiharde toelatingseis.

    • Alle leden van Sustainable Suppliers zetten zich in om 100% van de Nederlandse bollenproductie gecertificeerd te krijgen

    • Sustainable Suppliers werkt aan de ontwikkeling van een Carbon Footprint

    • De leden van Sustainable Suppliers werken individueel ook aan de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. Zonnepanelen, ledverlichting, wateropvang, meermalig fust, gereyclede verpakkingen, optimalisatie van de beladingsgraad transport en duurzame huisvesting voor internationale medewerkers zijn niet meer weg te denken.

“We werken aan de ontwikkeling van een Carbon footprint”

— Jeroen Alkemade

“Ook wetgeving als de CSRD dwingt certificering af.”

— Justin van der Neut

De gehele bollenketen is volledig transparant ingericht. Van alle bollen kan via het zogenaamde plantenpaspoort getraceerd worden waar en wanneer ze geteeld, verwerkt en gedistribueerd zijn.”