Bloembollensector presenteert ‘Ambitie Toekomst Bollenvak’ aan minister Wiersma
Hester Maij (KAVB), Mark-Jan Terwindt (Royal Anthos) en Tinus Teeuwen (CNB) overhandigen de Ambitie Toekomst Bollenvak aan minister Femke Wiersma tijdens een werkbezoek bij bloembollenteler Van Oers in Wieringerwerf. Beeld: Ministerie LVVN, Mylène Sopacua
Wieringerwerf, 12 mei 2025 – De samenwerkende ketenpartners KAVB, Royal Anthos en CNB zetten een grote stap vooruit in de verdere verduurzaming van de bollensector en in het zichtbaar en transparant maken ervan. De genoemde partijen ondertekenden hiervoor de Ambitie Toekomst Bollenvak, die vandaag werd overhandigd aan LVVN-minister Femke Wiersma tijdens een werkbezoek aan bloembollenteler Van Oers in Wieringerwerf in de kop van Noord-Holland. In dit ambitiedocument committeert de bloembollensector zich aan de uitvoering van een sectorbrede verduurzamings- en communicatieaanpak, bestaande uit een sectorstatement en een programma met acht pijlers met gezamenlijke ambities, concrete doelen en inspanningen.
Concrete doelen voor 2030
De acht pijlers in het Programma Toekomst Bollenvak zijn plantgezondheid, bodem, water, biodiversiteit, energie, arbeid, mens & maatschappij en heldere communicatie. Per pijler zijn voor alle sectorpartijen (veredelaars, telers, broeiers, handelaren, exporteurs en de bemiddeling) concrete doelen gesteld voor 2030.
De twee hoofddoelen voor bijvoorbeeld plantgezondheid zijn:
• Halvering van de milieubelasting in 2030 ten opzichte van 2019.
• Uitfasering van hoog-impact gewasbeschermingsmiddelen.
Om deze doelen te realiseren worden onder andere de volgende standaarden ingevoerd:
• FSI-certificering.
• Biodiversiteitsmonitor Bloembollen en Regiocertificering.
Als vervolg op het vaststellen van deze ambities zal de sector per pijler werken naar concrete afspraken met de betrokken ministeries en andere stakeholders.
Realistisch beleid
“De bloembollensector laat met dit ambitiedocument zien dat verduurzaming en vakmanschap hand in hand gaan”, reageert minister Wiersma. “Dit sluit aan bij het realistische beleid waar ik voor sta: concrete, haalbare stappen die breed gedragen worden binnen de keten, zónder af te doen aan ambitie. Als overheid moedigen we dit soort initiatieven aan, want échte verandering ontstaat wanneer ondernemers, ketenpartners en overheid samen optrekken – ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid."
Focus op samenwerking
KAVB-voorzitter Hester Maij benadrukt het belang van samenwerking voor de sectorambities:
“Individuele ondernemers in onze sector investeren al jaren in verduurzaming en innovatie. Met Toekomst Bollenvak willen we de verduurzaming versnellen en transparant en zichtbaar maken. Daar horen ambitieuze en concrete sectordoelen bij. We zijn ervan overtuigd dat we die verduurzaming kunnen behalen door kennis te delen en veel intensiever samen te werken: in de keten én met belangrijke stakeholders zoals de overheid, wetenschap en omwonenden.”
Mark-Jan Terwindt, Managing Director van Royal Anthos:
“Mooi aan deze integrale aanpak is dat Handel, Teelt en Bemiddeling samen de schouders onder deze ambities hebben gezet. Elkaar aanspreken op de uitvoering is de weg naar resultaten.”
Tinus Teeuwen, voorzitter Raad van Commissarissen CNB:
“Wij zijn samen de bloembollensector: veredelaars, kwekers, broeiers, handelaren en exporteurs en met elkaar gaan wij de ambities van het programma Toekomst Bollenvak waarmaken. Daar heb ik alle vertrouwen in!”
Voorbeelden uit de praktijk
Tijdens het werkbezoek bij bloembollenteler Van Oers maakte minister Wiersma kennis met een aantal praktijkvoorbeelden van innovatie en verduurzaming in de sector. Zo lichtte bollenteler Simon Pennings Regiocertificering in de Duin- en Bollenstreek toe. In dit project wordt op basis van een nulmeting gewerkt aan het verbeteren van milieubelastingspunten, de stikstof en het fosfaatoverschot, de organische stoffenbalans en onderwerpen zoals energie, afval en biodiversiteit. De deelnemende telers worden hierbij begeleid door onafhankelijke deskundigen, investeren in demovelden, delen onderling kennis en werken nauw samen met onder andere het Hoogheemraadschap van Rijnland, gemeenten en Greenport. Pennings overhandigde de minister een rapport over het eerste pilotjaar van deze aanpak met voorjaarsbloeiers: “Regiocertificering is hét instrument om met alle kwekers regionaal samen te werken aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen.” De Provincie Zuid-Holland ondersteunt het initiatief en maakte het pilotjaar mede mogelijk.
Diederik Mud, mede-oprichter van Bionomic werkt aan het vergroenen van gewasbeschermingsmiddelen. Hij deed een oproep aan de minister om de toelatingsprocedures voor duurzame gewasbeschermingsmiddelen te versnellen: “Onze innovatieve, groene oplossingen hebben minimale impact op biodiversiteit, maar wachten in Nederland acht tot tien jaar op toelating. In landen als Brazilië is dat slechts anderhalf tot drie jaar.”
Andere voorbeelden over lopende innovatie- en verduurzamingsprojecten in de bollensector en informatie over de ambities en doelstellingen in het Programma Toekomst Bollenvak zijn te vinden op deze website.
Toekomst Bollenvak is het innovatie- en duurzaamheidsprogramma van KAVB, CNB en Royal Anthos. Deze samenwerkende ketenpartijen willen de verduurzaming van de bloembollensector versnellen en gezamenlijk optrekken in de sectorcommunicatie. Veredelaars, bollentelers, handelaren en exporteurs investeren al jarenlang in het verkleinen van hun impact op hun directe leefomgeving. Door intensief samen te werken, kunnen de betrokken ketenpartijen beter inzichtelijk maken welke stappen op het gebied van duurzaamheid al zijn gezet, welke nog volgen en wat de effecten hiervan zijn op het milieu. De in de samenwerking afgesproken gezamenlijke doelen en projecten dragen daarnaast bij aan onderling commitment, nog meer kennisdeling en aan het sneller opschalen van pilotprojecten, onderzoeksresultaten en innovaties. Het Programma Toekomst Bollenvak bestaat uit acht pijlers – plantgezondheid, bodem, water, biodiversiteit, energie, arbeid, mens & maatschappij en heldere communicatie.