De sleutel ligt bij de veredeling

Interview

Wie Lennaert en Jody Kapiteijn, mede-eigenaren van Kapiteyn
Waar Breezand
Wat Bestendige verduurzaming begint bij veredeling

Van veredeling en teelt tot de wereldwijde verkoop van bloembollenconcepten. Het familiebedrijf Kapiteyn, opgericht in 1926, is actief in alle takken van de bloembollensport. Inmiddels zijn de eerste leden van de vierde generatie in de personen van Lennaert en Jody onderdeel van het directieteam van de vier Kapiteyn-bedrijven: bloembollenkwekerij Kapiteyn Horticulture, een Calla veredelingsbedrijf Kapiteyn breeding bv, het broeierij exportbedrijf Kapiteyn Captain Calla bv en een exportbedrijf van voorverpakte bloembollenconcepten voor de retail Kapiteyn bv.

Lennaert houdt zich in zijn functie managing director bezig met onder andere de commerciële tak van de organisatie, Jody is verantwoordelijk voor HR en de operationele aansturing van het droogverkoop exportbedrijf. In hun toekomstvisie staan kwaliteit en continuïteit met stip op nummer één. Jody: “Onze visie is gebaseerd op de lange termijn; in 2026 bestaan we 100 jaar, maar ons doel is dat Kapiteyn over 101 jaar nog steeds bestaat.” Lennaert vult aan: “Dat willen bereiken met kwaliteit en nog eens kwaliteit. We hoeven niet per se de grootste worden in wat we doen, maar wel de beste. En daar hoort duurzaamheid bij.”

Certificering en continue verbetering
De eerste generatie Kapiteijn startte in 1926 in Breezand een kwekerij en jaren later een handelsbedrijf. De tweede generatie reisde maanden per jaar door Amerika en Italië om de ‘Kapiteyn’ bloembollen zelf aan de man te brengen. De derde generatie bracht de liefde voor de Calla’s in het bedrijf. Zo werd kwekerij Kapiteyn in de loop van 100 jaar ook een veredelaar, exporteur en Calla-specialist. Als vierde generatie eigenaren focussen Lennaert en Jody zich op kwaliteit en op duurzaamheid. De wereld verandert snel en de Kapijteijns willen voorop blijven lopen.

Jody Kapiteijn

  • Als kind werkte Jody in haar vakanties en vrije tijd altijd al bij een van de Kapiteyn-bedrijven, samen met vriendjes en vriendinnetjes. Ondanks dat ze daar hele goede herinneringen aan bewaart, kiest ze voor de PABO als vervolgopleiding en voor een carrière als lerares. Voor een aantal jaar. Zes jaar geleden kruipt het bloed, waar het niet gaan kan. Ze solliciteert bij haar oom, de vader van Lennaert die dan nog in het bedrijf zit, en wordt aangenomen als HR-manager. Een jaar geleden trad ze toe tot de directie en sindsdien draagt ze ook verantwoordelijkheid voor de operationele processen in het handelsbedrijf.

  • “Veel van de mensen met wie ik nu samenwerk, kennen mij nog uit de tijd dat ik hier als peuter rondscharrelde en later vakantiewerk deed. Ze staan stuk voor stuk voor mij klaar met hun kennis en ervaring, dat zegt veel over de sfeer hier. Het samenwerken met zoveel familieleden gaat heel goed (Lennaert en mijn vader Tim als mededirecteurs, broer Sjim die marketingmanager is bij het exportbedrijf, Kees, neef van mijn vader, die accountmanager is bij het exportbedrijf en John, neef van mijn vader, die verantwoordelijk is voor de inkoop van calla’s). Dat is zonder meer te danken aan de vooruitziende blik van de generatie die ons voorging. Zij hebben dertig jaar geleden familiestatuten op laten stellen waarin zij precies omschreven hebben hoe de opvolging verloopt. Dat geeft voor iedereen zoveel duidelijkheid en rust, dat er vanzelf ruimte ontstaat voor nieuwe, bij deze tijd passende ontwikkelingen.”

  • “Ik ben dit weekend teruggekomen van vakantie. Als ik dan, net geland op Schiphol, de eerste bloeiende bollenvelden zie, krijg ik een ultiem geluksgevoel. Die kleuren- en geurenzee brengt me meteen weer helemaal thuis. Bloembollengeluk staat voor mij ook synoniem aan werken in deze prachtige sector met al zijn seizoenen. Het is topsport en super afwisselend; ik word er blij van.”

Lennaert Kapiteijn

  • Lennaert studeerde aan het Van Hall Larenstein instituut in Wageningen, richting internationale agrarische handel. Hij bevond zich daar in een internationaal gezelschap, van de 26 studenten kwamen er slechts vier uit Nederland. Het was niet verwonderlijk dat hij direct na zijn studie zijn vakantiebaan bij Kapiteyn inruilde voor een vast dienstverband in de internationale sales. Drie jaar geleden werd hij managing director. Hij is binnen Kapiteyn verantwoordelijk voor de internationale sales. Zijn collega-studenten uit Wageningen spreekt hij nog steeds regelmatig. Een van hen, afkomstig uit China, is inmiddels agent geworden van Captain Calla in China.

  • “Het is belangrijk dat de KAVB, Anthos en de bemiddeling (CNB) de handen ineengeslagen hebben en gezamenlijk op gaan trekken in de verduurzaming én in de communicatie. Ik vind het ook positief dat de Keukenhof dit initiatief ondersteunt. Ik merk dat ondernemers door negatieve berichtgeving angstig zijn geworden om naar buiten te treden. Dat is jammer, want bedrijven in onze sector werken al langere tijd aan verduurzaming. Er gebeuren veel goede dingen: we hebben gewoon een goed verhaal te vertellen, dat we best met meer trots uit mogen dragen.”

  • “Ik ben voor mijn werk veel in het buitenland. Daar zie ik iedere keer weer hoe gek mensen op onze producten zijn. Laatst stond ik op een beurs in China. Daar heb ik een timelapse video gemaakt van alle bezoekers die met een brede lach op hun gezicht selfies maakten bij een groot Calla-bloemstuk. Daar word ik zelf ook blij van. Maar bolbloemengeluk is voor mij ook een bloeiend bollenveld en vrolijke bolbloemen in de tuin. We hebben gewoon een prachtig vak!”

Lennaert: “We hebben klanten die verschillende kwaliteits- en duurzaamheidseisen aan onze producten stellen, maar we hebben ook nog behoorlijk wat klanten voor wie duurzaamheid nog helemaal nog geen issue is. Er zijn er zelfs bij die zich afvragen waar we in Nederland op dat vlak mee bezig zijn. Wij laten ons daar niet door afleiden, koplopers bepalen de markt. Om aan te tonen dat we voldoen aan de klant- en wettelijke eisen beschikken we over acht verschillende certificaten, waarop we jaarlijks gecontroleerd worden.”
Jody: “Certificering is geen actie die je als bedrijf eenmalig afvinkt. Ieder jaar stel je verbeterplannen op. In de jaarlijkse audit wordt gecontroleerd of je die doelen bereikt hebt. Dat werkt goed: onze medewerkers zijn erbij betrokken en denken echt mee. Kwaliteit en duurzaamheid zijn van ons allemaal.”

“In 2026 bestaan we 100 jaar. Ons doel is dat Kapiteyn over 101 jaar nog steeds bestaat.”

“We vinden het belangrijk dat onze buren weten wie wij zijn, waar we staan met onze bedrijven en wat onze toekomstplannen zijn. We zijn altijd aanspreekbaar voor vragen.”
— Jody Kapiteijn

Voor het droogverkoop handelsbedrijf van Kapiteyn is het belangrijk dat ook hun leveranciers (collega-kwekers) gecertificeerd zijn. Het bedrijf zet zich hier actief voor in.  Lennaert: “Wij zijn lid van Sustainable Suppliers (link toevoegen) Het gezamenlijke doel van de leden is dat we 100% duurzame bollen kunnen in- en verkopen. Certificering is daarbij geen doel op zich, maar een van de middelen om continu verduurzamingsstappen te blijven zetten. Duurzame bollen produceren en vermarkten is een collectieve opdracht voor het hele bollenvak.” 

  • Naast duurzaam bollen telen en verhandelen als collectieve opdracht, heeft ieder bedrijf in de bloembollensector ook verduurzamingsstappen te zetten op de eigen werkvloer. Zo ligt volgens Jody en Lennaert de sleutel voor het verduurzamen van gewassen in de veredeling. Hiervoor is wel visie én een lange adem nodig. In het veredelingsbedrijf, dat volledig gespecialiseerd is in Calla’s, wordt ingezet op meerdere doelen maar de laatste jaren springen er twee doelen uit: het vergroten van de weerbaarheid van Calla’s tegen ‘ziek en zeer’ (resistentieveredeling) en het veredelen van soorten die zonder gebruik van groeirem-middelen compact blijven (genetisch korte soorten). Tussen de eerste kruising en het commercieel op de markt kunnen brengen van een nieuw soort Calla zit gemiddeld 8 jaar, in de tulpen ligt die doorlooptijd zelfs op 25 jaar. Lennaert: “In de veredeling moet je jaren vooruit kunnen kijken. Wij verwachten dat groeiremmidelen op termijn niet meer toegestaan worden. Op dat besluit wilden we niet wachten, daarom zijn we een aantal jaar geleden al gestart met het ontwikkelen van soorten die zonder kunnen. Met resistentie-veredeling zijn we nu ruim drie jaar bezig: het is een dagtaak van een van onze teamleden. In de selectie van nieuwe soorten wordt nog steeds gekeken naar kleur en vorm (commerciële waarde), maar duurzaamheid en teelttechnische eigenschappen zijn veel belangrijker geworden.”

    Van zand tot klant

    Wat helpt is dat Kapiteyn de eigen soorten Calla’s (Captain Calla-lijn) in een sterke en korte keten op de markt heeft gebracht. Kapiteyn veredelt nieuwe soorten en laat deze in licentie vermeerderen en telen door zo’n twintig collega-knollen kwekers. De knollen die geoogst worden, worden door Captain Calla, het handelsbedrijf van Kapiteyn, weer grotendeels ingekocht en geëxporteerd naar broeiers over de hele wereld die ze uit laten groeien tot planten of bloemen. Lennaert: “Calla-knollen zijn van hoge waarde en bovendien uitdagend om te kweken. Door kwekers zekerheid van afzet te geven, wordt hun risico verkleind en is afname ten minste geregeld gedurende het ontwikkelingsproces.” Daarnaast zijn de kwekers en broeiers voor Kapiteyn betrouwbare partners bij wie ze nieuwe soorten kunnen testen op verschillende grondslagen en in verschillende weersomstandigheden. Lennaert: “Dat houdt onze kwaliteit en productiebetrouwbaarheid ook hoog en brengt versnelling in de verduurzaming.” 

  • Veel andere duurzaamheidsmaatregelen
    Ook in de andere bedrijven zijn én worden duurzaamheidsmaatregelen genomen. De Kapiteyn kwekerij, die onder andere tulpen, narcissen en hyacinten teelt, neemt deel aan Fieldlab Bol (link toevoegen) en aan testen met de Laserweeder® (link toevoegen) om deze met behulp van AI ‘slimmer’ en multi-inzetbaar te maken. Op de daken van de verwerkingshallen en kantoren liggen 1500 zonnepanelen en jaarlijks wordt het equivalent van 1,47 miljoen halve literflessen water bespaard door de inzet van een innovatieve spoelmachine die regenwater opvangt en in een gesloten systeem gebruikt voor het spoelen van Calla-knollen (Calla-knollen moeten voor export naar de meeste landen zandvrij zijn). Daarnaast wordt de warmte van de koelcelmotoren opgeslagen en gebruikt voor het drogen van Calla-knollen na het spoelen en zullen Calla-exportkratten in de nabije toekomst gemaakt worden van gerecycled plastic. Jody: “In de export van onze bloembollenconcepten maken we sowieso alleen nog maar gebruik van gecertificeerd en gerecycled materiaal. En het plastic dat wij gebruiken, zamelen we in en wordt via Circular Plastics weer omgezet in ‘nieuw’ verpakkingsmateriaal.”

    Mensen centraal – duurzame inzetbaarheid
    Duurzaamheid gaat voor Lennaert en Jody niet alleen over de impact van hun bedrijfsvoering op het milieu, maar ook over hun medewerkers en hun duurzame inzetbaarheid. Jody: “Ons motto is ‘samen sterk, sterk samen.’ We gaan voor kwaliteit en dat kunnen we alleen maar waarmaken met elkaar. We werken met een team van zestig vaste mensen en in de piektijden met meer dan 100 seizoenmedewerkers (met elf nationaliteiten): ieder van hen is belangrijk voor ons. Dat is een van de redenen waarom we investeren in tevredenheidsonderzoeken en in kwalitatief goede huisvesting voor de arbeidsmigranten die jaarlijks bij ons komen werken.” Lennaert vult aan: “Doordat we vier bedrijven hebben met verschillende seizoenen, kunnen we mensen aan ons binden, en belangrijker nog, afwisselend werk bieden. Dat wordt zeker gewaardeerd: veel van onze vaste medewerkers kennen ons nog uit de tijd dat we hier na schooltijd en tijdens vakanties kwamen werken. Zo lang zijn ze al in dienst.” Ook met de omwonenden van de Kapiteyn bedrijven is de relatie van oudsher goed. Jody en Lennaert volgen daarin graag de voetsporen van hun voorgangers. Lennaert: “Volgend jaar zwaait Jody’s vader af als managing director. Voor mij en Jody reden om nader kennis te maken met de directe buren van onze bedrijven. We vinden het belangrijk dat zij weten wie wij zijn, waar we staan met onze bedrijven en wat onze toekomstplannen zijn. We zijn altijd aanspreekbaar voor vragen.”

  • Kennis is de grootste kracht
    Ernaar gevraagd vertellen Lennaert en Jody dat kennis de grootste kracht van hun bedrijven is. Kennis die in honderd jaar opgebouwd én overgedragen is op de iedere nieuwe Kapiteijn-generatie en kennis over alle stappen in de bloembollenketen. Jody: “Doordat we zowel veredelen als telen en exporteren snappen we goed wat de uitdagingen zijn in de verschillende ketenstappen en waarom sommige ontwikkelingen succesvol zijn en andere niet. Dat onze vaste medewerkers over de bedrijven heen ingezet worden, verbreedt en verdiept onze kennis alleen nog maar meer.’ Lennaert: “We zitten overal aan tafel en kunnen over de grenzen van ieders rol meedenken. Dat verrijkt ons en het helpt ons om ontwikkelingen nog beter uit te leggen aan onze klanten.” Kennis levert een voorsprong op en een niet te evenaren marktpositie. Dat geldt voor Kapiteyn, maar ook voor de bollensector in zijn geheel. Lennaert: “Waar ik ook kom ter wereld, klanten zeggen allemaal hetzelfde. Bloembollen maken mensen blij en dat vertaalt zich in een hoge omloopsnelheid en dito rendementen op de winkelvloer. Er is geen land ter wereld, zeggen ze, die de kwaliteit en de kwantiteit kan leveren zoals de Nederlandse bloembollensector dat kan. Die positie moeten we koesteren.” Mede daarom vinden Jody en Lennaert het zo waardevol dat de samenwerking tussen de verschillende ketenpartijen in bloembollensector nog intensiever wordt. Lennaert: “Het is belangrijk dat de KAVB, Anthos en CNB de handen ineengeslagen hebben en gezamenlijk op gaan trekken in de verduurzaming én in de communicatie. Ik merk dat ondernemers door negatieve berichtgeving angstig zijn geworden om naar buiten te treden, iets wat wij ook begrijpen. Dat is jammer, want bedrijven in onze sector werken al langere tijd aan verduurzaming. Er gebeuren veel goede dingen: we hebben gewoon een goed verhaal te vertellen, dat we best wat meer trots uit mogen dragen.”

“We zetten onder andere in op het vergroten van de weerbaarheid van Calla’s tegen ‘ziek en zeer’ (resistentieveredeling) en het veredelen van soorten die zonder gebruik van groeiremmiddelen compact blijven (genetisch korte soorten).”

— Lennaert Kapiteyn

“Er gebeuren veel goede dingen in onze sector: we hebben gewoon een goed verhaal te vertellen, dat we best wat meer trots uit mogen dragen.”

— Lennaert Kapiteyn

Samengevat

    • Inzet op resistentieveredeling (weerbare planten)

    • Veredeling van soorten die geen groeiremmiddel nodig hebben

    • Jaarlijks wordt het equivalent van 1,47 miljoen halve literflessen water bespaard door de inzet van een innovatieve spoelmachine die regenwater opvangt en in een gesloten systeem gebruikt voor het spoelen van Calla-knollen

    • Deelnemer aan FieldLab Bol

    • Deelname aan testen met de Laserweeder®

    • 1500 zonnepanelen op daken bedrijfspanden

    • Hergebruik warmte koelmotoren koelcellen

    • investering in medewerkerstevredenheidsonderzoeken

    • investeringen in kwalitatief goede huisvesting voor de arbeidsmigranten

    • In gesprek met omwonenden

    • Gebruik van gecertificeerd en gerecycled verpakkingsmateriaal

    • Deelname aan Circular Plastics

We werken met een team van zestig vaste mensen en in de piektijden met meer dan honderd seizoenmedewerkers (met elf nationaliteiten): ieder van hen is belangrijk voor ons.