
We denken niet in kwartalen maar in generaties
Dat geeft ons de motivatie en de financiële focus om maximaal te investeren in duurzaamheid
Interview
Wie Sjaak, Tim en Thijs van den Berg, eigenaren van Boltha
Waar Breezand in Noord-Holland
Wat Hard op weg naar een bollenteelt zonder impact op het milieu
De broers Sjaak, Tim en Thijs van den Berg zijn de vijfde generatie in het familiebedrijf Boltha in Breezand, dat sinds 1914 bestaat. Ze zijn gespecialiseerd in de teelt van tulpen-, lelie- en muscaribollen. De ambitie van de drie broers is glashelder: voor 2030 willen ze al hun bollen produceren zonder impact op het milieu. Om dat te bereiken investeren ze zelf in innovaties waar ze affiniteit mee hebben, zoals het vervolmaken van de systeemteelt (gesloten vermeerderings- en teeltketen) en de inzet van de Laserweeder® (een laserrobot die onkruid wiedt) Daarnaast werken ze binnen FieldLab Bol en Roselily nauw samen met andere telers.
Schaakbord
”In onze weg naar verduurzaming schaken we op meerdere borden tegelijk. We richten ons op korte- en lange termijn verbeteringen en op alle facetten binnen de teelt en de verwerking” vertelt Thijs. “Als individueel bedrijf kun je niet alles tegelijk oppakken, daar hebben we onvoldoende capaciteit voor. Daarom is samenwerking met andere telers van groot belang. Wij pakken andere innovaties en maatregelen op dan onze collega-telers. Door kennis en ervaringen te telen, kunnen we succesvolle innovaties van elkaar kopiëren. Zo versnellen we de transitie in onze keten.”
Innovatieknoppen
Om te bepalen aan welke innovatieknoppen de broers van den Berg zelf draaien, hebben ze een matrix gemaakt met twee assen: urgentie en affiniteit. Thijs: “We scoren alle innovatie-ideeën die we hebben: de ideeën die in potentie een urgente uitdaging oplossen en waar we zelf warm voor lopen en graag in willen duiken, pakken we zelf op.” Zo zetten ze zich met overtuiging in op het vitaler maken van de planten, op het terugdringen van gewasbescherming en op robotisering die daar substantieel aan bijdraagt.

Sjaak van den Berg
-
Sjaak is de oudste van de drie ‘van den Bergen’. Hij is als algemeen directeur verantwoordelijk voor het algemeen en financieel beleid. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de verkoop van de voorjaarsgewassen.
-
Ik vind het prachtig dat ik samen met mijn broers als de 5e generatie door mag bouwen op wat onze (voor)ouders aan ons overgedragen hebben. De onderlinge samenwerking verloopt goed: we hebben allemaal ons eigen takenpakket, dat is sowieso belangrijk.
We kennen elkaar goed en kunnen zaken met een gerust hart aan elkaar overlaten. Ook begrijpen we ‘tussen de regels door’ wat een ander bedoelt. Dat heeft voordelen: we hebben weinig woorden nodig en kunnen snel reageren op nieuwe ontwikkelingen.
Het nadeel is dat we soms te informeel samenwerken: naarmate we groeien, is dat niet altijd goed. We hebben daarom een externe begeleider ingehuurd die ons helpt om hierin te professionaliseren. Wij zeggen altijd: investeren in kennis kost geld, maar onwetendheid is altijd duurder.
-
Bolbloemengeluk zijn voor mij onze prachtige producten, uiteraard. Maar ik word ook blij van alle innovaties: er is nog zoveel wat verbeterd en vernieuwd kan worden. Door hier continu met bezig te zijn - en voorop te blijven lopen - blijven we zelf aan het stuur van ons eigen bedrijf.
Tim van den Berg
-
Tim is de lelieman van de drie broers. Hij is verantwoordelijk voor de assortimentsbepaling, teeltbegeleiding en verkoop van de lelies van het noordelijk halfrond.
-
“Bollentelers hebben elkaar hard nodig. Zo zijn we als bedrijf onderdeel van Fieldlab Bol en Roselily (telersvereniging dubbele lelies). We wisselen kenneis met elkaar uit en zetten in op soorten die van zichzelf weerbaar zijn en daarom minder gewasbescherming nodig hebben. Door als telers samen te werken, dwingen af dat deze soorten ook door de handel omarmd worden.
Binnen Fieldlab Bol delen we met telers kennis en ervaring over verduurzamingsmaatregelen. Omdat de telers binnen Fieldlab Bol aan verschillende innovaties werken, kunnen we de transitie van onze sector in zijn geheel versnellen.”
-
“We maken het mooiste product ter wereld, dat sowieso. Waar ik ook blij van word, is dat we als ‘gewone bollenteler’ uit Noord-Holland de agrarische sector in Europa helpen om te verduurzamen.
Omdat we in de bloembollen met een hoge (kost)prijs per hectare werken, kunnen innovaties vaak eerder uit dan in bijvoorbeeld de akkerbouw. Zo verhuren we onze Laserweeder® aan agrarische bedrijven in heel Europa en leveren daar onze kennis en ervaring bij. Daar ben ik best een beetje trots op.”
Thijs van den Berg
-
Thijs is de jongste van de drie broers: hij trad in 2020 in het bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor het operationele deel van het bedrijf in Breezand, zoals de logistiek en de verwerking.
Thijs houdt zich binnen Boltha veel bezig met data en de ICT die het mogelijk maakt om die data te reproduceren en analyseren. Bijvoorbeeld ten behoeve van de traceerbaarheid van hun producten en de voortgang van duurzaamheidsmaatregelen.
-
“We zeggen wel eens tegen elkaar: in ons bedrijf denken we in generaties en niet in kwartalen. We blijven vooruitkijken en continuïteit staat bovenaan. Dat betekent dat we ook doorgaan met innoveren: we hebben nog veel ideeën die we willen onderzoeken.
Een daarvan is dat we met behulp van drains en een ondergrondse opslag een gesloten watersysteem willen creëren, zodat er geen enkele emissie meer plaatsvindt naar het oppervlaktewater. Of het haalbaar is, weten we nog niet, het idee staat nog in de kinderschoenen, maar het is het onderzoeken meer dan waard.”
-
“We reizen onze producten graag na. Waar ter wereld we ook komen, zien we dat mensen blij worden van de producten die we maken. In de bollenteelt is in de 111 jaar dat ons bedrijf bestaat heel veel veranderd, maar de vreugde die bolbloemen brengen, is hetzelfde gebleven.
Dat maakt ons trots, iets wat je ook terugziet in onze sector. Bollenmensen zijn positief en in ons vak zit een hoop positieve energie.”
Inzet op verduurzaming is als schaken op meerdere borden tegelijkertijd
Alle innovaties waaraan Boltha werkt, zijn gericht op het verbeteren van de weerbaarheid van het gewas en op het verminderen van de inzet van gewasbescherming en kunstmest. Dat is als schaken op meerdere borden tegelijkertijd.
Op de eerste plaats zet Boltha in op een assortiment dat weerbaarder is en minder virusgevoelig, zo wordt het bedrijf steeds minder afhankelijk van fungiciden en insecticiden. Daarnaast werkt Boltha al meer dan vijftien jaar aan het vervolmaken van de systeemteelt, waarin alles op alles wordt gezet om het uitgangsmateriaal virusvrij te houden. Als laatste benut Boltha technologische mogelijkheden om emissie te verminderen en ingrepen op het land te voorkomen, zoals druppelfertigatie en de Laserweeder®.
Weerbaar assortiment
De basis voor het weerbaarder maken van het assortiment zit in de veredeling. Bolta is altijd nauw betrokken bij de veredeling van de mooiste, nieuwe soorten. Maar het durven kiezen voor soorten die weerbaar zijn, is minstens net zo belangrijk. Tim: “Vroeger teelden we wat onze klanten wilden, waarbij het uiterlijk van de uiteindelijke bloem, belangrijker was dan het innerlijk van de bol. Wij hebben dat omgedraaid: we vertellen onze klanten welke soorten we kunnen telen. We kiezen in sommige gevallen bewust om te stoppen met een bepaald soort omdat die te ziektegevoelig is.”
“Innoveren vraagt om een lange termijnvisie: je gooit nu eenmaal niet altijd zes. Bovendien werken we met natuurproducten die buiten worden geteeld. De weersomstandigheden zijn ieder jaar anders: het kost jaren om de impact van innovaties goed te kunnen meten.”
Sjaak: “Onze klanten snappen dat, maar vinden het ook lastig omdat sommige soorten die wij afstoten, het commercieel goed doen. Aan de andere kant wil iedereen in de keten leveringszekerheid en dus een stabiele oogst. Soorten die minder ziektegevoelig zijn scoren daar veel beter op,”
Alle denkbare data verzamelen
Bij het maken van de juiste assortimentskeuze speelt data een grote rol. Middels een geavanceerd ERP-systeem verzamelt Boltha nu al alle denkbare data van een bol, zoals de hoeveelheid bemesting. Boltha sorteert hiermee voor op de traceerbaarheid van een bol in de keten, maar wint ook aan inzicht in het eigen teeltproces.
Daarnaast heeft Boltha een eigen testkas waarin geëxperimenteerd wordt met teeltomstandigheden (bijvoorbeeld wel of niet druppelbevloeiing). Tim: “We leren hier zelf veel van en laten de resultaten graag zien aan klanten. Dat bevordert het begrip voor onze assortimentskeuzes.” Tim vult aan: “We gaan elke keer een stap verder in het verzamelen van teeltdata en de analyse ervan. Onlangs hebben we een plantwetenschapper aangenomen. Zij gaat de proeven die we doen begeleiden om de resultaten meer expliciet te maken. Meten is weten, we werken in de bollenteelt nog te veel op onderbuikgevoel.
-
Naast het kiezen voor soorten die van nature minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen, werkt Boltha al vijftien jaar aan het vervolmaken van de systeemteelt die gericht is op het produceren van volledig virusvrij uitgangsmateriaal voor de teelt van de commerciële partijen bollen. Tim: “Voordat uitgangsmateriaal zover is dat het op grote schaal gebruikt kan worden voor de teelt van partijen bollen die verkocht worden aan broeiers of exporteurs, moeten er vier vermeerderingsstadia doorlopen worden. De kern van systeemteelt is dat we in al die fasen schone partijen afleveren.”
Virusvrij in alle fasen
De eerste fase start in een laboratorium waar van één bol duizenden stukjes nieuwe bol gemaakt worden. Tijdens het vermeerderingsproces dat volgt, worden de partijen bollen onderling strikt gescheiden gehouden en continu gemonitord middels het afnemen van PCR-toetsen. Er gaan heel wat jaren overheen voordat er voldoende virusvrij uitgangsmateriaal is vermeerderd voor de grootschalige teelt. Na vijftien jaar investeren, is het zover. Thijs: “In het seizoen van 2025 gaan wij voor het eerst op grote schaal leliebollen telen zonder insecticide te gebruiken.” Tim vult aan: “De data uit de toetsen laten zien dat de partijen nog steeds virusvrij zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat het gaat lukken.” Het is een prachtige mijlpaal, niet alleen voor Boltha, maar ook voor de sector. Tim: “We leveren inmiddels virusvrij uitgangsmateriaal aan tientallen andere bollentelers. Een groot deel van hen is van plan dezelfde koers als ons te varen. Innovatie en verduurzamen vragen om een lange adem en je kunt in dat proces niet altijd een zes gooien. Maar dit soort resultaten maken het leuk en meer dan de moeite waard!” -
Boltha is ook een van de koplopers in de bollensector die onder de vlag van Fieldlab Bolsamenwerken met andere telers. Een van de innovaties die daar sectorbreed uitgerold wordt, is de druppelfertigatie. Sjaak: “We geven een groot deel van onze gewassen sinds een aantal jaar water en voedingsstoffen via druppelslangen. We besparen hiermee water en meststoffen: beide worden door de druppelslangen op maat afgegeven aan het gewas. Hierdoor wordt ook de emissie van meststoffen naar het oppervlaktewater tot een minimum beperkt.”
Ook deze innovatie gaat gepaard met het afnemen van veel monsters. Thijs: “We hebben met elkaar gekozen voor grootschalige proeven die uitgevoerd worden door een onafhankelijke, gerenommeerde adviseur die niet verbonden is aan leveranciers van onze sector.”
De monsters geven inzicht in de gezondheid en de behoeften van de bollen op dat moment. Er zijn meerdere seizoenen voor nodig om hieruit conclusies te kunnen trekken. Thijs: “In de bollenteelt zijn we voor een deel afhankelijk van weersomstandigheden. Wind, regen en temperatuur beïnvloeden de groei. We hebben gegevens van meerdere jaren nodig om met zekerheid aan te kunnen geven hoe groot de positieve impact op het milieu is. Of anders gezegd hoeveel water, meststoffen en emissie we besparen. Maar dat druppelfertigatie daaraan bijdraagt, daar zijn we van overtuigd.”
-
Wie wil innoveren, moet ook nieuwsgierig zijn en alert op nieuwe ontwikkelingen. Twee eigenschappen die in het DNA van Boltha zitten, blijkt. Zo vond Thijs een aantal jaren geleden op YouTube een filmpje van een robot die met behulp van lasertechnieken onkruid wiedt in Amerika. Hij bedacht zich geen moment en nodigde de fabrikant via de mail uit om - als hij ooit naar Europa zou reizen - in Breezand op de koffie te komen. Thijs: “Dat deed hij en tijdens de rondleiding op ons bedrijf gaf hij aan dat de Laserweeder® ook geschikt gemaakt kon worden voor de bollenteelt.”
Denken in oplossingen
Voordat Sjaak, Tim en Thijs hiervoor opdracht konden geven, werkten ze een businesscase uit en vonden zij in de Rabobank en in een aantal andere bedrijven partners (medefinanciers). Tim: “Om de inzet van de Laserweeder® rendabel te maken, moesten we hem ook gaan verhuren. Wij hebben de machine zelf maar een tiental weken per jaar nodig.” Dus richtten de broers samen met een vriend van hen, Joop Bontje een apart bedrijf op. Joop is operationeel verantwoordelijk voor dat bedrijf en zorgt ervoor dat de Laserweeder® jaarlijks zo veel mogelijk draaiuren maakt. Sjaak: “Op dit moment staat de Laserweeder® in Spanje. Joop is daar ook om - vanuit zijn kennis en ervaring - de teler daar te begeleiden bij de inzet van ervan.” Tim vult aan: ‘Ik ben er best trots op dat we als gewone bollentelers uit Noord-Holland op deze manier de agrarische sector in Europa kunnen helpen verduurzamen.”Ook in de verwerking van de bollen, heeft robotisering bij Boltha zijn intrede gedaan. Thijs: “Ons machinepark is up-to-date en we volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet. Vroeger was werken in de bollen zwaar fysiek werk. Tegenwoordig is dat echt anders. Het enige team dat bij ons groeit is de Technische Dienst.”
Samen met de directe omgeving
Dit verhaal delen Sjaak, Tim en Thijs ook regelmatig met hun directe omgeving. Sjaak: “Wij vinden het belangrijk om met omwonenden en de lokale politiek te delen waar we mee bezig zijn, hoe we werken en wat onze plannen voor de toekomst zijn. We organiseren open dagen, rondleidingen en ieder jaar in het weekend van moederdag een tulpen drive-thru. Het vergroot het wederzijds begrip en betrokkenheid.” “Bovendien is het ontzettend leuk om te laten zien waar wij iedere dag met veel zoveel plezier en enthousiasme aan werken” besluit Tim.
“Onze Laserweeder® zetten we ook in bij andere agrarische bedrijven. Zo helpen we de agrarische sector om te verduurzamen.”
— Tim van den Berg
Samengevat
-
Systeemteelt van leliebollen: 70% besparing van insecticiden in de teelt van leliebollen.
Keuze voor een assortiment dat samengesteld is uit de meest weerbare soorten waardoor een fikse reductie van fungicide mogelijk is.
Eigen testkas
Verzamelen data van uitgangsmateriaal tot teelt en uitlevering bollen
-
Druppelferigatie: ongeveer 30% besparing aan watergift en meststoffen
Verzamelen data van uitgangsmateriaal tot teelt en uitlevering bollen
-
De Laserweeder®: Herbiciden verzwakken de planten. Door gebruik te maken van de Laserweeder® zijn de gewassen weerbaarder en minder gevoelig voor ziekten en plagen.
Verhuur + begeleiding inzet van de Laserweeder®
Verzamelen data van uitgangsmateriaal tot teelt en uitlevering bollen
-
De Laserweeder® bespaart inzet van arbeidsmigranten en minimaliseert het gebruik van herbiciden
Verhuur + begeleiding inzet van de Laserweeder®
Maximale investering in verwerkingsmechanisatie
Verzamelen data van uitgangsmateriaal tot teelt en uitlevering bollen











